Educatieproject

Educatieproject


Missie
De balans tussen mens en natuur moet weer worden hersteld. Daarom willen we mensen aanzetten tot duurzaam gedrag en met onze projecten bijdragen aan het creëren van een duurzame circulaire samenleving. Blijf niet zitten op uw eiland! Kom van er van af en werk samen om de natuur van onze leefomgeving weer in balans te brengen en onze planeet te redden voor toekomstige generaties.

Inhoud 
Een educatieproject over de verandering richting een duurzame samenleving op de Eilanden van de Zuidwestelijke Delta en de Wadden met hun koplopers en proeftuinen.
De transitie naar een duurzame samenleving wordt urgent, we hebben nog zo'n tien jaar om de energietransitie te realiseren en opwarming van het klimaat met 1,5 graad, tegen te gaan. Dit betekent dat we diverse sociale groepen moeten bereiken en kinderen en jongeren meer moeten onderwijzen over wat er gaande is met betrekking tot de aanpassingen die we moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Met een positieve insteek en met speelse interactieve lespakketten kunnen we inzicht bieden in wat er al gaande is op en rondom de Nederlandse eilanden met duurzame proeftuinen en kunnen we veel bereiken door hard te werken aan positief inzicht en educatie. Zo sneller bewustwording te creëren en gezamenlijk te werken en te zoeken naar creatieve oplossingen voor een duurzame samenleving.

De documentaire Duurzame Eilanden is af. Er is heel veel belangstelling voor de afgeronde documentaire Duurzame Eilanden, na vertoning van de film kwam er uit het veld ook veel vraag naar educatiemateriaal. Er is na drie jaar draaien nog genoeg filmmateriaal voor extra korte informatieve filmpjes over proeftuinprojecten op de eilanden en meer aandacht voor diverse onderwerpen en voor verdieping. De initiatiefnemers willen dan ook verder aan de slag met een groot overkoepelend en verbindend educatieproject en een bijzondere interactieve site als een platform, waar organisaties, scholen en belangstellenden alles kunnen vinden rondom verandering naar een duurzame samenleving op en rondom de eilanden en ontwikkelingen rondom zoet en zout water en ecologie. 
Een platform voor educatie- en beeldmateriaal rond duurzame eilanden. 
Duurzame Eilanden geeft een beeld van overheden, idealisten en bedrijven die de mogelijkheden van de Nederlandse eilanden benutten voor duurzame ontwikkelingen en proefprojecten.

Thema's
 Het project past binnen de thema's van de zogeheten klimaattafels, de duurzame thema's die gaan over transitie-denken. "Educatie over de transitie naar een duurzame samenleving en hoe de eilanden kunnen worden ingezet als proeftuin voor duurzame veranderingen m.b.t. het milieu, de natuur, dorpen en steden op de eilanden"
De sectorthema's zijn: energietransitie, natuur en milieu, mobiliteit, landbouw, gebouwde omgeving, en bosbouw/biodiversiteit, de onderwerpen worden behandeld met betrekking tot hoe doet men dat op de eilanden. 
De focus gaat uit naar waterbeheer, energie opwekken met water, zeespiegelstijging en gebruik van onze Deltawerken en eilanden als combinatieprojecten voor energieopwekking met water, wind en zon en duurzame veranderingen in de natuur en milieu op en rond de eilanden. Door de opwarming van het klimaat verandert er veel, wat gaan we doen met die opwarming en zeespiegelstijging in de omgeving. Wat kunnen we nog meer doen om klimaatopwarming tegen te gaan, hoe kunnen we kinderen en jongeren meer betrekken? 
Kunst en cultuur. Verder werken we met de hulp van: met verhalen, filmpjes en kunstprojecten. We gaan met deze middelen aandacht genereren voor de urgentie van een duurzame samenleving. Zo stimuleren we met educatie en voorlichting, deelnemers na te denken over hoe zelf een steentje bij te dragen. Door naar bestaande projecten te kijken kunnen we al veel leren en zo meewerken richting een duurzame samenleving. We willen vooral creativiteit en innovatief denken stimuleren. Belangrijk is de verbinding en samenwerking: mensen en organisaties met elkaar te verbinden en in kaart brengen wat er allemaal is op dit gebied. Wij ontwikkelen de lespakketten die actueel zijn en kijken wat er als is bij andere organisaties. De grote organisaties in educatie kunnen onze leerstof benutten en kunnen deze Duurzame Eilanden pakketten uitrollen in alle gemeenten van Nederland. 

Platform 
Op een speelse innovatieve en kunstzinnige website gaan we informatie verstrekken over wat er allemaal gebeurt in de regio's van de eilanden. Zo nog meer naar buiten brengen hoe men hier in Nederland te werk gaat. Een website die aantrekkelijk, informatief en leuk is voor kinderen, jongeren en volwassen. Met links naar alle betrokken organisaties op en rondom de Nederlandse Eilanden. Quizzen, games, voor het werk aan de website betrekken we kunstenaars, gamemakers en de vormgevers en kunstenaars. Nederland met zijn duurzame ontwikkelingen staat goed in de belangstelling vanuit het buitenland en loopt samen met de noordelijke landen voorop op de weg naar een duurzame samenleving door zijn initiatievenen koplopers.  Monster aan bij ons platform met uw initiatieven, mail ons.

I.s.m Stichting View: www.stichtingview.nl in Zierikzee
We verzorgen ook een deel van de educatie bij het project Pluis Hands-on tour. 
Lees hier meer en kijk onder het filmpje.

Share by: